2015-10-20

Sonbaharda Moskova ve Moskova'nın "görmeseniz de olur" diyebileceğim yerleri

Ekim ayı, Moskova turizmi için yarı ölü bir dönem. Bunun bir nedeni, havanın sağının solunun belli olmaması, bavula hem tişört hem de eldiven konmasının gerekliliği. Ucuz uçak bileti görüp gidince şu Donald Duck çizgi filmindeki gibi üç-beş gün geçirdim; evde hava günlük güneşlik, dışarı çıkınca rüzgarlı kar. Bu hava şartlarında gezmek, "Ankara'da AVM gezsem daha iyi olurdu" dedirtti bazı yerlerde:

Aziz Vasil Katedrali: Dışından selfie malzemesi olan bu binanın içine girilebiliyor ama bana sorarsanız gerek yok. Bina içeriden gecekondu gibi, birbirine yüksek eşikler ve dolambaçlı koridorlarla bağlı odacıklardan oluşuyor, kulelerin içten kesitleri de düzgün değil (bkz: resim). Çağdaşı olan ve gözümle gördüğüm tek bina Süleymaniye, bina işçiliğini sorgulayıp başlasak çıkamayız. Planının çağdaşı kilise ve katedrallerden farklı olması, dış görünümün ilginç ancak içinin de dediğim kadar çakma olması -neye benzediğini hiçbir zaman bilemeyeceğimiz- orijinal Kul Şerif camiinden "esinlenme" olup olmadığı iddiasını akla getiriyor.

Kremlin Duvarı Nekropolü: Lenin'in mezarı, duvarın yanındaki mezarlar ve duvara gömme şeklindeki mezarları içeriyor. Lenin'in ardılı parti genel sekreterleri, Lenin mozolesinin hemen yanına defnedilmiş veya oraya getirilmiş. Duvarda ise daha az ünlü parti büyükleri, Gagarin, Korolyov ve Kurçatov gibi daha az politik kişilerin mezarları var. Orada Kırım Tatarı başımla Stalin'in mezarını da gördükten sonra sonra diyebilirim ki el açıp ruhuna fatiha okumak isteyebileceğiniz veya inandığınız alternatif şekilde rahmet dileyebileceğiniz kişi sayısı oldukça az.

Kremlin: Şuraya kadar okuduysanız biliyorsunuzdur ki Aziz Vasil Katedrali, Kremlin değil. Aziz Vasil Katedrali'nin Kremlin'in içinde olmasına da gerek yokmuş, Moskova Kremlini'nin içinde üç katedral var. İçten karanlık -ve bana göre boğucu- bu katedrallerin dışında Büyük Kremlin Sarayı gibi devlet binaları ve (çevirim yanlışsa düzeltin) Kremlin Cephaneliği gibi müzeler var. Tretyakov Galerisi ile aynı şehirde bulunan Cephanelik, içerik ve sunum kalitesi olarak birkaç tık geride.


İnsanımız için Kremlin ile ilgili ibretlik şey, devletin turistin gezdiği yerin bir duvar ötesinde işliyor olması. Demiyorum judo şampiyonu devlet başkanıyla hatıra fotoğrafı imkanı var diye, ama turistin gezdiği yer ile devletin işlediği yeri Çin Seddi gibi duvarlar, hendekler, etten duvar güneş gözlüklü adamlar veya metal konstrüksiyon polis barikatı ayırmıyor, problemi kabul edilebilir estetik sınırları içinde çözmüşler. Öte yandan senin benim ibret almamıza gerek yok, ibret alması gerekenin de burayı okuyacağı yok.

Hiç yorum yok: