2015-10-20

Moskova + St Petersburg: Müzeler ve Diğerleri

Bu yazıyı döndükten neredeyse bir iki  hafta sonra tamamladım, altı ay resimleri eklenmeden bekledi. Unutmadan okumaya açmak gerek gerek.

Moskova da St Petersburg da müze yönünden zengin şehirler. Gittiğimiz erken baharın serin döneminde gezilebilecek en iyi yerlerdi, üstelik -Türkiye'dekinin tersine- uygun fiyatlı ve abur cubur olmayan yemek de var. Üstünüzdeki montu ve büyükçe çantanızı vestiyere (ru:gardirob) vermek yarı-zorunlu sanırım, ancak ücretsiz.

Moskova'daki Zafer Müzesi, Zafer Parkı'nın içinde, aynı adlı metro istasyonunun dibinde. 2. Dünya Savaşı'nı "Sovyet yorumuyla" anlatan bir müze. Meraklısı için ilginç olabilir. Benim fotoğraflarım arasında bir tek metro istasyonundaki şu resim kalmış.

Moskova'daki Puşkin Müzesi, Truva'dan çıkan -ve bize dönmesi pek zor görünen- eserleri içermesi açısından bizim için ilginç. Öte yandan bu eserlerin sayısı çok fazla değil, yüksek beklentiyle gidip üç beş yamuk takı görünce hayal kırıklığı yaşamayın.

Ermitaj Müzesi, aynı zamanda bir saray olması nedeniyle ayrı bir ilginç. Resimler sizin için ilginç gelmiyorsa etrafa bakınmak yeter, resimlerin yanı sıra mobilyalar ve sarayın kendi dekorasyonu da alabildiğine güzel; altın yaldızın yanı sıra malahit ve benzeri yarı değerli taşlar da süslemede bol bol kullanılmış. Çok erken giremediğimiz ve bir kısmı geçici olarak kapalı olduğu için tamamını gezemedik, Pazırık'dan çıkarılmış eserleri canlı canlı görmeyi çok istiyordum oysa ki. Fotoğraf makinemi unuttuğum için buradan güzelce bir fotoğrafım yok, google'da çok :P

Moskova'daki Tretyakov Galerisi, daha modern görünümlü kocaman bir binaya bitişik eskice bir binanın ilginç küçük ön cephesinden girilip bıkana kadar gezilebilen bir resim galerisi. Bol miktarda Avrupa sanatı içeren Ermitaj'ın tersine yerli üretim ürünlerle dolu, İlya Repin eserleri için doğru bir yer. Buradan bir fotoğrafım yok zira tablo tablo odalar işte, fotoğrafını çekmeye çalışınca bir yerler parlıyor.

St Petersburg'daki Rus Devlet Müzesi'nde, ilginç halk sanatı örnekleri var. Ancak halk sanatının Rusya geneli yerine Rus Milleti özelinde olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim, halk sanatı eserlerinin neredeyse hepsi Kazan'ın batısından. Müzenin adı için Devlet Rus Müzesi daha doğru bir çeviri olurmuş ama nedenlse Wikipedia'ya öyle geçmiş.

Müze müze dolaşmak tabi ki bazı noktalarda sıkılmaya neden oldu. Öncelikle, dini resimler bir noktadan sonra yordu. Beşaret, İsa'nın doğumu, maguşların hayranlığı... derken bir noktadan sonra konu darlığı sıkmaya başladı. Benzeri bir sıkıntı ikon sergilerinde de var; belki de yeterince bilgili olmadığım için bir noktadan sonra hepsi birbirine benzer, çatlak ve karanlık görünmeye başladı. Dini olmayan resimlerle ilgili temel sıkıntı, resmi satın alan zamanın Rus insanının beğenisinin benimkinden çok farklı olması. Karanlık renkli ve aşırı büyük tablolar bol miktarda var, dini tablolar mutlu bir anı resmetseler bile "bakın üç vakte bunlar mazlum olacak" mesajı veriyorlar. Bunların yanı sıra müze ışıklandırması fotoğraf çekmeye çok müsait değil. Polarize filtreye rağmen kenarı parlamış bir sürü tablo resmi çektim. Bahsettiğim bu sıkıntılar mevcut ancak gezmenin tadını kaçıran şeyler değil, görüp keyif alınacak bir sürü diğer şey var. Zaten müzenin tamamını gezip herşeyi ayrıntılı görmek 120 sergi salonlu Ermitaj gibi yerlerde namümkün; her odada iki dakika geçirerek dört saat ayakta dikilmiş oluyorsunuz, kafanızın yorulması ise işin başka bir boyutu.

Şuracığa da Mariinskiy Teatr'ı sıkıştırmak isterim: Çaykovski'nin, Rimski-Korsakov'un, Mussorgski'nin birçok eserinin ilk defa çalındığı sahne, sponsoru çariçe Maria Aleksandrovna'nın adını taşıyor. SSCB zamanındaki "Kirov Opera ve Balesi" adı bazılarınıza daha tanıdık gelebilir. New York Metropolitan'ın fiyatının 150 doları bulduğu, Viyana'da yeni yıl konseri biletlerinin piyangoyla satıldığı bir evrende Mariinsiy Teatr'ın tarihi sahnesinde 45 liraya konser izlenebiliyor. Şostakoviç'in bir operasını İngilizce altyazılı olarak izledik. Bulunduğumuz yer (loca) sahneyi net görmediği için çok tatlı olmadı ancak ambiyansı yeter diyeyim.

Hiç yorum yok: