2015-10-27

Moskova'nın "görmeseniz de olur" diyemeyeceğim yerleri

Bu gidişimde gördüğüm bazı yerler, nemli ve rüzgarlı soğuğa rağmen emeğimi kurtardı. Daha uygun bir mevsimde de gezilebilirlikleri var tabi.

Moskova Merkez Camii: Mordor Merkez Camii için yaptığımız gibi bizim uydurduğumuz bu adın motamot Türkçeye çevirisi "Moskova Katedral Camii" gibi birşey, sanırım katedralin piskoposlukla entegre olması gibi bu caminin müftülükle entegre olması gibi bir durumu var, tahminlerim ve bana anlatılanlar ışığında yazıyorum bunları. Yakın zamanda açılmış olması nedeniyle gezi listemize girdi. Ayrı bir kapıdan girilen üst kattaki kadınlar kısmının gezip izlemek için daha uygun olduğunu söyledi eşim. Gittiğimizde dışarıda polis, kapıda da tarama cihazları vardı. Polis geçici belki ancak kapıdaki detektörler kalıcı görünümlü. Azınlığın dini Dünya üzerinde birçok yerde böyle koruma ihtiyacı gösteriyor.

Botanik Bahçesi: Cami gibi Prospekt Mira metro durağına yakın bir yer. Bildiğim kadarıyla Moskova'da en az iki tane botanik bahçesi var, haritadan gördüğüm kadarıyla. Botanik bahçesi gezme deneyiminiz varsa büyük bir yer olmadığını söyleyeyim, Singapur'unki gibi hiç değil tabi, ama St. Petersburg'dakinden de küçük (ha evet böyle güzelce bir yer vardı nasıl da yazmayı unutmuşum)  İlk donun çoktan yaşandığı bir mevsimde gördüğümüz için dışarıda çok birşey yoktu, sera alanı da büyük değil. Fakat gittiğimiz dönemde böyle güzel bir sonbahar sergisi vardı, adeta "fotoğraf makineni çıkar ve çek" diye bağıran renkli bir meyve-sebze sergisini görme fırsatımız oldu. Bu arada, yanındaki zincir alakart mekanın yemekleri güzel, Türkiye'de şube açsalar tutar.

Devlet Kremlin Sarayı (veya yapıldığı dönemki adıyla Kremlin Kongre Sarayı): Kremlin duvarları içinde "gezdim ve ilginç oldu" diyebileceğim tek yer. Eski dönemde kongreler için kullanılan bu yapı günümüzde çeşitli konser ve performanslar için kullanılıyor. Kremlin Balesi'ni izledik, izlediğimiz eseri pek takdir etmesek de performans ve yapım daha önce görmediğim kalitedeydi diyeyim. Bale-konser sevmiyorsanız, gominis dönemi bir binanın içinden katedral meydanını izlemek veya SSCB işi dekorasyonunu incelemek için  bile gidilebilir.

Kozmonot Müzesi: "музей космонавтики" için yaptığım kötü bir çeviri kendisi, VDNKh istasyonunun hemen dibindeki müzeyi demek istiyorum. Ceketinde kızıl şeritli madalyasıyla gördüğümüz müze direktörü, eski bir astronot ve anladığımız kadarıyla çocukların sorularını ayrıntılı cevaplayıp onlarla hatıra fotoğrafı çektirmeyi seviyor.
Her ne kadar sergideki uydular ve kapsüllerin bir çoğu maket olsa da malum uzay kalemi-kurşunkalem hikayesini bir adım öteye götürebileceğiniz bir yer burası, zira kıyafetten araçlara birçok şeyde bir basitlik hakim. O kadar basit görünümlü şeylerle uzaya gitmiş ve dönmüş olmaları gerçekten de hayranlık verici.

Hiç yorum yok: